Skip to main content

Dad of two and team-leader of 10. Interested in tech (linux, open source, self hosting, android) , photography (art, process, history), and computer games (ps, xbox).

niklas.sjostrom.fi

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Är known ännu ett alternativ?

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Köpte en Ooni pizzaugn. Få se hur den fungerar.

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Jag installerade WordPress för är kolla in IndieWeb-stödet, men blev mest påmind om varför jag lämnade plattformen. Alldeles för distraherande för en personlig blogg!

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Musiktjänster

6 min read

Efter en kaotisk tid med Napster och LimeWire tog mediabranschen äntligen sitt förnuft till fånga år 2006 och insåg att tiden då man köpte fysk media i affär var förbi. Spotify blev snabbt den starkast lysande stjärnan och även jag har alltid använt just Spotify.

Man kanske skulle kunna tro att jag är en nöjd Spotify-användare, men i praktiken har jag alltid rastölst tittat över staketet för att se om gräsmattan är grönare på andra sidan planket. För ett plank är det bokstavligen man behöver ta sig över om man vill byta tjänst. Tjänster som Soundiiz gör jobbet att byta musiktjänst hanterligt, men tyvärr tycker jag att resultatet ofta är att låtar visserligen hittas, men låtar från ursprungsskivor ersätts ofta av samma låter från någon "best of", eller i värsta fall, blandskivor eller soundtrack.

Min största biff med Spotify var länge begränsningen på hur många låtar man kunde like:a, men den begränsningen har ökats rejält eller försvunnit helt för ett tag sedan. Deras appar och webb-ui faller inte heller mig i smaken. Jag förstår att tanken är att Spotify ser lite liknande ut oberoende av plattform, men jag föredrar att en Android-app ser ut som andra Android-appar och att Windows applikationer följer Windows-riktlinjer. Men spiken i kistan gällande min relation till Spotify har alltid varit att de inte erbjudit något slags bättre ljudkvalitet än 320 kbps Ogg Vorbis. Det låter visserligen riktigt bra, men inbland vid lyssning med bra hörlurar får jag känslan att något fattas och att jag gärna skulle betala lite mera för att slippa sådanan funderingar.

Alternativ

Tidal HiFi

I flera repriser sammanlagt åtminstone ett år har jag använt Tidal.

* Fungerar bra.

* Gillar apparna.

* Ljudkvaliteten är suverän.

* Priset högt (19.90€/mån)

Även om priset är högt är den slutliga deal-breakern allt detta fokus på rap (Jay Z I blame you...). Inget fel med rap i sig, men det visar på en total oförmåga att tolka mina preferenser att ge så stort fokus på just rap i mina rekommendationer.

Deezer HiFi

Wow, gillade Deezer något till min egen förvåning.

* Apparna ser ut som de borde i respektive miljö.

* HiFi-ljudkvaliteten är helt ok.

* Priset är rimligt (14.99€/mån)

Den totala show-stoppern för Deezer var det urusla stöder för Chromecast. Jag lyssnar huvudsakligen via en Chromecast Audio som sitter fast i våra aktiva högtalare och från Deezer är det onekligen lätt att flytta över ljudet till Chromecasten, men genast du gör det förlorar du all kontroll över vad som spelas. Jag tycker om att efter hand ändra ordningen i spellistan och plocka in extra låtar som nästa i spelkön m.m., men det går inte alls med Deezer. Synd på ett annars intressant alternativ.

Amazon Music HD

Testade Amazon Music Unlimited i tre månader.

* Apparna lite klumpiga, men ok.

* Ljudkvaliteten bra, förväntar mig att den är ännu bättre i HD.

* Chromecast-stödet ok efter att Android-appen satts att få köra i bakgrunden. Gör man inte det så avslutas uppspelningen vid slutet av aktuell låt. Konstigt!

Inte entuiasmerande men ok på det mesta. Ett problem är dock att det inte finns något API, eller ens planer på något sådant. Det här gör att det bl.a. är klumpigt att importera spellistor och liknande från andra tjänster. Soundiiz fungerar t.ex. inte alls. Jag antar också att det här är en orsak till att det inte finns någon bra Linux-klient utan man är begränsad till browsern.

Men den slutgiltiga spiken i kistan var att när jag väl bestämt mig för att trots allt betala för HD-planen upptäckte jag att den inte var tillgänglig i Finland. Hade svårt att få det riktigt verifierat, men så verkar det vara.

Google YouTube Music

YT Music har ingen HiFi eller okomprimerad ljudkvalitet. Jag var ändå lite intresserad eftersom det kommer *nästan* gratis om man ändå betalar för YouTube Prime. Efter några dagars testande måste jag säga att det här är den tjänst som låter kvalificerat sämst. Helt ovetenskapligt och subjektivt, men härifrån flyttade jag fort vidare.

Spotify

Cirkeln är sluten. Jag är tillbaka på Spotify eftersom jag ändå betalar för ett familjekonto där för resten av familjen. I förrgår skymtades t.o.m. lite ljus i slutet av tunneln då Spotify annonserade att de före slutet av året kommer att börja erbjuda Spotify HiFi på utvalda marknader. Nåmen äntligen! Var det så svårt? Det som nu oroar förutom pris-nivån är om "select markets" kommer att innefatta Finland.

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Adactio: Articles—Taking Back The Web

Mera intressant om IndieWeb.

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Developer Day Livestream

Testar mera. Den här leder

Niklas 'Nicke' Sjostrom

Short note